Zanim zachorujemy na cukrzycę, mamy do czynienia z kluczowym etapem przedcukrzycowym. Stanem odwracalnym, ale bagatelizowany i nieleczony prowadzi do rozwoju cukrzycy. Odpowiednia szybka reakcja, pozwala na odwrócenie tego procesu i powrót do normalnego poziomu glukozy we krwi poprzez modyfikację kilku podstawowych nawyków w diecie i stylu życia. Aby więc nigdy nie zachorować na cukrzycę, zacznijmy od unikania predyspozycji, poprzez identyfikację jej głównych objawów ostrzegawczych.
Częste i nawracające pragnienie
Nie panikuj! Jeśli zjadłeś właśnie słone jedzenie, jeśli Twoje biuro lub mieszkanie jest przegrzane lub jeśli jest to środek lata, jest to całkowicie normalne, że chce Ci się pić. Jeśli jednak nie ma przyczyn zewnętrznych, może to świadczyć o predyspozycjach do zachorowania na cukrzycę.
Gdy poziom cukru we krwi jest zbyt wysoki, cząsteczki cukru przechodzą do moczu. Aby móc wyeliminować ten cukier, ciało musi go maksymalnie rozpuścić, co wymaga dużej ilości wody, którą pobiera z zasobów wodnych ciała, tj. z mięśni i tkanek. Proces ten zajmuje sporo czasu, podczas którego następuje odwodnienie. Jednocześnie oddajemy dużo więcej moczu niż zwykle, co zwiększa nasze pragnienie.
Wskazówka:
- sprawdź, czy pragnienie pojawia się częściej niż raz na dwie godziny?
- czy pragnienie nie budzi cię co najmniej dwa razy w nocy z potrzebą wypicia szklanki wody?
Wysoki obwód w talii
Usytuowanie tłuszczu na ciele odgrywa ważną rolę w ryzyku zachorowania na cukrzycę, dlatego ważniejsze jest monitorowanie obwodu talii niż wagi! Tłuszcz, który gromadzi się w talii, okolicach bioder i brzucha, może oznaczać insulinooporność.
Po spożyciu cukru, poziom glukozy we krwi wzrasta, trzustka natychmiast uwalnia insulinę, aby przywrócić normalny poziom cukru we krwi. Ale kiedy ten proces regulacyjny jest zbyt często i zbyt intensywnie regulowany, może skończyć się nieprawidłowym funkcjonowaniem, a insulina działa mniej efektywnie. W rezultacie wątroba, która jest bardzo zajęta zarządzaniem cukrem, nie jest już w stanie przetwarzać tłuszczów, które gromadzą się w wątrobie, mięśniach i bezpośrednio wokół organów trawiennych. Tłuszcz brzuszny utrzymuje insulinooporność, a cukier pozostaje we krwi. Dlatego osoby otyłe często są również cukrzykami. Tłuszcz umieszczony wokół brzucha i w górnych partiach ciała, jest najbardziej niebezpieczny, jednocześnie jest bardzo szkodliwy dla układu sercowo-naczyniowego.
Wskazówka:
- zmierz obwód talii na poziomie pępka, jeśli jest on większy niż 80 cm (u mężczyzn 100 cm), skontaktuj się z dietetykiem.
Powtarzające się zapalenie pęcherza moczowego
Istnieje wiele przyczyn zapalenia pęcherza moczowego, nie musi to oznaczać, że grozi Ci cukrzyca.
Z powodu predyspozycji do cukrzycy, mocz jest zbyt „słodki”, co sprzyja namnażaniu się bakterii, ponieważ rozwijają się one szczególnie dobrze w słodkim środowisku, zwłaszcza główna sprawczyni, bakteria Escherichia coli. W rezultacie mamy więcej infekcji dróg moczowych niż zwykle.
Wskazówka:
- jeśli w jednym kwartale wystąpią dwa zapalenia pęcherza moczowego, koniecznie skonsultuj się z lekarzem
Powtarzająca się dysfunkcja erekcji
Twoje erekcje, które nie utrzymują się lub są niewystarczające do uprawiania seksu, problemy z wytryskiem, awarie…
Oczywiście istnieje wiele możliwych przyczyn, ale w przypadku szczególnie zaawansowanej predyspozycji do cukrzycy, zaburzenia te pokazują, że naczynia krwionośne są uszkodzone i nie funkcjonują prawidłowo. Tętnica jamista penisa jest jedną z pierwszych, które zostają zablokowane w przypadku miażdżycy, związanej z cukrzycą. Uszkodzeniu mogą ulec także współczulne części autonomicznego układu nerwowego. Efektem tego jest zaburzenie procesu przekazywania bodźców nerwowych do prącia.
Wskazówka:
- jeśli awaria jest nietypowa i nie ma znanej przyczyny zewnętrznej (stres, depresja, nadużywanie alkoholu…), należy skonsultować się z lekarzem.
Nadmierna senność
Utrzymujące się wysokie stężenie glukozy, której organizm nie potrafi wykorzystać do pracy, objawia się zmęczeniem i nadmierną sennością.
Objawy mogą nasilać się zwłaszcza po posiłku. Gdy organizm otrzyma z jedzenia dużą dawkę węglowodanów, potrzebuje czasu, by zrównoważyć to odpowiednią ilością insuliny. W efekcie chory zmaga się z tzw. po posiłkową hiperglikemią, która po pewnym czasie obniża się. Intensywność objawów jest zależna od poziomu glikemii.
Wskazówka
- należy zachować czujność, niestety zdarza się, że objawy hiperglikemii mogą przypominać upojenie alkoholowe (zaburzenia równowagi, zataczanie się, bełkotliwa mowa)